Тековна карта на воени операции од 06.03.2022 година

Тековна карта на воени операции од 06.03.2022 година

Тековна карта на воени операции од 06.03.2022 година

Најгласниот момент од денешните непријателства е моќниот напад на „Калибра“ на аеродромот во Виница. Експлозии одекнаа во Овруч, Харков, Киевската област, Мариупол и Доњецк.

Од успехот на фронтот, го забележуваме напредувањето на нашите трупи во Запорожје во северниот правец, каде што руската армија, според сите сметки, речиси стигна до регионот Дњепропетровск. Руските сили речиси влегоа во задниот дел на Доњецката група на вооружените сили на Украина. Сериозни борби се водат во Изум, кој е многу добро утврден.

Според извештаите на вооружените сили на Украина, дознавме дека нашите војници се обидуваат да се пробијат до браната на акумулацијата Кањински. Борбите продолжија во областа Чернигов, големи непријателски сили останаа во градот.

Сега навлезете во маснотиите. Мариупол не е опкружен, како што претходно нацртавме, од запад и од север, вооружените сили на Украина сè уште имаат коридор, директен излез кон Запорожје, го означивме со сино. Не успеваме и во југозападен правец.

Comments