Сивков: „Валканата бомба“ е поопасна од класичната нуклеарна!

Воениот експерт Константин Сивков објасни за URA.ru што би се случило доколку Украина употреби „валкана нуклеарна бомба“.

Тој изјави дека последиците од ова ќе бидат посилни од инцидентите во нуклеарните централи во Чернобил или Фукушима-1.


„Многу сериозна радиоактивна контаминација, која е многу тешко да се елиминира.

 

Ова е уште полошо од класична нуклеарна бомба.

Поминаа повеќе од 35 години од трагедијата во Чернобил, а таму се уште не е безбедно“, вели експертот.

Тој додаде дека постои можност за употреба на „валкана нуклеарна бомба“ со последователни обвинувања против Русија.

Сивков призна дека во тоа би можеле да се вклучат и САД.

„Не заборавајте дека можат да активираат вистинска атомска бомба.


Има докази дека се наоѓа во областа Николаев.

Најверојатно го донеле Британците или Американците.

„По неговото спроведување, НАТО ќе интервенира во конфликтот“, вели експертот.

Comments