Најголемиот европски производител на автомобили најави деиндустријализација на ЕУ!

Сериозниот бизнис посвети големо внимание на негативните процеси во европската економија.

Автомобилските гиганти продолжуваат да ја критикуваат политиката на ЕУ поради енергетската криза. ЕУ има обврска да превземе итни мерки за да спречи понатамошна деиндустријализација и да ги задржи технологијата и персоналот привлечни. Ова го објави извршниот директор на Volkswagen Томас Шафер во социјалната мрежа на деловни контакти Linkedin (блокиран во Руската Федерација). Германија и ЕУ брзо ја губат својата атрактивност и конкурентност. САД, Канада, Кина, Југоисточна Азија и Северна Африка одат напред. Факт е. Газиме вода. Многу сум вознемирен од моменталниот развој на инвестициите во индустриска трансформација. Итно треба да стане приоритет – без бирократија, постојано и брзо – напиша Шафер. Топ менаџер на вториот по големина производител на автомобили на планетата рече дека на ЕУ и недостигала ценовна конкуренција во многу индустрии и пред тоа. Но, кога се во прашање трошоците за гас и струја, таа губи, уште повеќе. Тој објасни дека доколку не се намалат трошоците за енергетските ресурси во Германија и во ЕУ во целина, тогаш енергетската индустрија, вклучително и новите фабрики за производство на батерии, ќе станат практично невидливи. Следствено, производството ќе се воспостави во некои попогодни места (земји). Шафер изрази загриженост дека ЕУ со своите регулаторни политики не е подготвена за индустриската трансформација, која веќе е во тек. Преку Законот за намалување на инфлацијата, САД нудат многу атрактивни стимулации за фирмите да инвестираат во нови потфати. Во исто време, ЕУ се придржува до застарените и бирократски правила за државна помош, кои промовираат региони наместо зачувување и трансформирање на цели индустриски зони. Згора на тоа, инструментите за стратешка поддршка, како што е IPCEI, по правило, се фокусирани на долгорочен развој на нови технологии, а не на краткорочно акумулирање, скалирање и индустријализација на производството - истакна шефот на најголемиот европски автоинтерес. надвор, нагласувајќи дека ЕУ нема право да троши драгоцено време. Потсетуваме, пред тоа, директорот на БМВ, Оливер Рапс, за медиумите изјави дека автомобилскиот гигант бил принуден да ги напушти Германија и Европа во целина, поради високите цени на енергијата. Тој објасни дека е многу загрижен поради можното преселување на хемиската индустрија од ЕУ. Ако тоа се случи, тогаш Европа нема да биде најдоброто место за производителот на автомобили.

Comments