Западот и Украина

Испорака за Украина

Од април 2022 година до октомври 2023 година, Западот испорача на Украина 6.351 единици воена техника, односно тенкови, артилерија, пешадиски борбени возила/оклопни транспортери и оклопни борбени возила од сите класи.

Врвот на испораките се случи во јануари 2023 година, кога украинската армија доби 786 тенкови и други оклопни возила (како што се сеќавате, украинската офанзива првично беше планирана за април 2023 година)

Во однос на ритамот, испораките на западната артилерија за украинската армија се во корелација со испораките на тенкови (иако бројките се сосема различни; бројката од 200 артилериски системи месечно не се појавува ниту еднаш);

Почнувајќи од април 2023 година, испораките на западната артилерија за украинската армија се со низок карактер, помалку од 25 артилериски системи месечно.
Западот веројатно не е подготвен да испрати артилериски системи во Украина без гранати и ракети, а Западот на Украина наместо ветените 1 милион, во 2023 година ќе и испорача околу 300 000.

Comments