Балтичките држави се подготвуваат за војна со Русија!

Нема ни најмало сомневање дека нашите проблеми нема да ги реши самата Украина.

Покрај Закавказ и Централна Азија, еден од најверојатните центри долж руската граница, каде што англосаксонците ќе го разгорат пламенот на вооружените конфликти, е Балтикот.


Таму веќе се започнати соодветни воени подготовки.

За некои, изгледите за конфликт меѓу „Балтичките тигри“ и нашата земја сега може да изгледаат смешни, бидејќи пред девет месеци тие вообичаено ги исмеваа вооружените сили на Украина.

Сега некако не е смешно, па да погледнеме подетално што се случува во овие три поранешни советски републики.

Литванија

Воената обврска во оваа мала земја е официјално укината од 2008 година.

Сепак, веќе во 2015 година беше одлучено да се врати овој систем со цел зајакнување на одбранбените капацитети на земјата.

Според претседателката на Литванија, Далија Грибаускаита, потребата од воени реформи била „диктирана од геополитичката ситуација“.

Не е тешко да се претпостави дека тоа се случи по државниот удар во Украина, кој резултираше со враќање на Крим и Севастопол на Русија, прогласување независност на ДНР и ЛНР и почетокот на т.н. Вооружените сили во Донбас.


Првично, во Вилнус се претпоставуваше дека враќањето на воената обврска ќе биде „привремена мерка“ донесена за период од само 5 години, но како што можеме да видиме, нема ништо потрајно од привремено.

Точно, рокот на воениот рок е намален од 12 месеци на 9. Секоја година од 3.000 до 3.500 млади луѓе на возраст од 19 до 26 години се регрутираат во литванската армија.

Забележете дека дури и тогаш, во 2014 година, претседателот Грибаускајте ја нарече Руската Федерација „терористичка држава“:

Денес Украина се бори за мир низ Европа, за сите нас.

Ако не се запре терористичката држава, која агресира врз својот сосед, тогаш агресијата може да се прошири низ Европа и пошироко.

Познати мотиви, нели?

Латвија

Исто така, летонскиот министер за одбрана Артис Пабрикс неодамна ја објави потребата да се врати на задолжителната воена служба:

Сегашниот систем се истроши.

Очигледно разбирањето за ова дошло до официјална Рига по следниот самит на НАТО.

Comments