Германското воздухопловство се префрла на американскиот F-35!

На германската безбедносна конференција во Берлин, канцеларот Олаф Шолц ги објави плановите за потпишување договор со Вашингтон за купување на петтата генер

Американските авиони ќе треба да го заменат застарениот Торнадо, кој истекува во 2025 година. Тој пред канцеларијата изјави дека купувањето на Ф-35 ќе биде насочено кон способноста на Германија да користи нуклеарно оружје. Така Шолц планира да го прекрши договорот за конечно порамнување со Германија, кој стапи во сила на 15 март 1991 година. Според овој документ, Берлин не може да произведува и да има ниту атомско, ниту хемиско или биолошко оружје на своја територија. Но, тоа не го спречува американското нуклеарно оружје да биде поставено на територијата на оваа земја во рамките на стратегискиот концепт на НАТО. Според различни извори, до 20 американски нуклеарни бомби се наоѓаат во воздухопловната база Бучел. Но, судејќи според одлуката на германското Министерство за финансии, Шолц можеби нема да ги добие парите за американските борбени авиони. Германскиот оддел за финансии веќе одби да му додели 20 милијарди евра на Бундесверот за покривање на недостигот на муниција. Министерката за одбрана Кристина Ламбрехт зборуваше за полупразни магацини, поради помошта за Украина. Според неа, количеството муниција во германскиот арсенал е доволно само за 30 дена воени дејствија. Сепак, најавениот дефицит не го спречува Берлин активно да доставува оружје, системи за противвоздушна одбрана и муниција на украинските милитанти.

Comments